05 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat kopt Boerderij vandaag. Sinds in oktober jongstleden de Europese Commissie de Nederlandse fosfaatrechten afwees omdat de wet in strijd was met de staatssteunregels, probeert Nederland met een in allerijl ontwikkeld sectorbreed fosfaatreductieplan de derogatie voor 2017 veilig te stellen. "Hoewel van de melkveehouderij al actie wordt verwacht, zijn er nog geen garanties vanuit Brussel voor behoud van derogatie", schrijft Boerderij. Gisteren zei LTO niet aan Brussel te twijfelen. Onzekerheden zijn de behandeling van de fosfaatrechten in de Eerste Kamer en een eventuele nieuwe derogatie 2018-2022. Zonder het laatste is 2017 slechts uitstel van executie voor veel Nederlandse koeienboeren.

Een Japanse sushiketen kocht op de eerste Tsukiji-markt veiling van het jaar in Tokyo een blauwvintonijn van 212 kilo voor 74.2m yen, bijna €600.000. Kiyoshi Kimura won de bieding voor het zesde jaar op rij. In 2013 telde Kimura op de eerste veiling een recordbedrag van €1,3 miljoen neer. Biedingen op de eerste veiling van het jaar lopen hoog op door de publiciteit. Dat is tegen het zere been van natuurbeschermers. Ze vinden dan de publiciteit rond de veiling de benarde situatie van de blauwvintonijn in de Stille Oceaan overschaduwt. "Bij nieuws over deze veiling moeten mensen dáár eens aan denken."

De VVD is door Varkens in Nood en Dier&Recht uitgeroepen tot meest dieronvriendelijke partij. Afgelopen regeringsperiode stemden de liberalen slechts in 6% van de moties over dierenwelzijn vóór de dieren, vinden ze. Dierenwelzijn stond ook bij VNL (Bontes/Van Klaveren) met 8%, het CDA met 11%, de SGP met 20% en DENK met 24% niet hoog op het lijstje. PvdD stemde 100% diervriendelijk. Daarna volgen GroenLinks en SP die respectievelijk in 88% en 81% van de gevallen de meest diervriendelijke optie kozen. Wat verder nog opvalt is dat de VVD-regeringspartner PvdA de afgelopen kabinetsperiode minder vaak diervriendelijk stemde dan voorheen.

Online supermarkt Picnic groeide in 2016 'explosief', meldt de websuper in een persbericht. Het klantenbestand groeide met 550% naar ruim 24.000 klanten. Het aantal orders nam met 1.152% toe, het aantal bezorgautootjes groeide van 8 tot 72. Picnic bezorgde in 2016 487.000 volle boodschappentassen ofwel 5 miljoen kilo boodschappen. "Dat is vergelijkbaar met het gewicht van 32 Boeings 747". De fijnstof-vrije bezorgwagentjes legden 359.000 kilometers af. Dat bespaarde de klanten regelmatig een nat pak, want "ruim 11% van de ritten vond plaats terwijl het regende". Voor 2017 wil Picnic uitbreiden naar 10 tot 15 nieuwe steden, waaronder Apeldoorn, Gouda, Lelystad en Zoetermeer.

Door 'een eindsprint' is Albert Heijn de grote winnaar van de VarkensvleesMonitor 2016 geworden, meldt Varkens in Nood. AH heeft met 66% het meeste varkensvlees met het Beter Leven Keurmerk in de schappen, bij vers vlees is dit zelfs 86%. Op de tweede plaats staat Lidl en Jumbo volgt op 3. Het totale aanbod Beter Leven Keurmerk is in 2016 met 8% gestegen. De doelstelling van 2015, om helemaal over te gaan op varkensvlees met het Beter Leven Keurmerk, werd ook in 2016 niet gehaald. Het gewogen gemiddelde (waarbij rekening wordt gehouden met marktaandelen) is in 2016 gegroeid van 37% naar 55%.

Eind 2015 telde de Vlaamse vissersvloot 76 actieve commerciële vaartuigen. Dit betekent dat in 15 jaar de zeevissersvloot meer dan halveerde. Dat blijkt uit het nieuwe Visserijrapport, onderdeel van het Landbouwrapport. De 76 vaartuigen brachten in 2015 22.489 ton vis aan wal. De visspeciaalzaak in België verliest steeds meer terrein. Belgen kopen hun vis overwegend in de supermarkt. De gemiddelde Vlaming kocht bijna 9 kilo vis voor zo'n €100 in 2015. Ten opzichte van 2008 betekent dit een daling van de vis aankopen van 18%. Nederlanders eten 3,5 kilo vis (vers, diepvries en blik) per persoon.

In 2016 maakten inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 7.766 rapporten voor beboetbare overtredingen op. Dat is een toename van 20% ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens de NVWA is de stijging toe te schrijven aan "een eenduidiger, stringenter en transparantere toezichtaanpak en interventiebeleid". De Warenwet werd met 4.610 boetes (een groei van 38%) het vaakst overtreden, gevolgd door de Tabaks- en Rookwarenwet (1.689 boetes, daling van 9%) en de Wet Dieren (1.075 boetes, stijging van 62%). Het gemiddelde boetebedrag was in 2016 €1.461, aldus de NVWA.

Voedselbanken Nederland versoepelt de criteria om voor voedselhulp in aanmerking te komen. In de praktijk blijkt alleen 'het topje van de ijsberg' de weg naar de Voedselbanken te vinden. Vorig jaar kromp - na jaren van groei - het aantal klanten zelfs met 6% tot 88.000. Door de drempelverlaging hoopt de organisatie meer mensen te kunnen helpen. Aanbod aan voedsel is er genoeg, mede dankzij een aantal grote contracten die de organisatie vorig jaar met onder meer supermarkten heeft kunnen sluiten. "Dit geeft ons vertrouwen dat we structureel meer voedsel krijgen", aldus Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag